در گذشتن از مَهر در قرآن !!
آیه¬ی ۲۳۷ سوره¬ی بقره. و اگر زنان را پیش از آنکه با آنها تماس بگیرید و (آمیزشی جنسی کنید) طلاق دهید، در حالی که مَهری برای آنها تعیین کرده¬اند، (لازم است) نصف آنچه را تعیین کرده¬اید (به آنها بدهید) مگر اینکه آنها (حق خود را) ببخشند؛ یا (در صورتی که صغیر و سفیه باشند، ولی آنها، یعنی) آن کس که گره ازدواج به دست اوست، آن را ببخشد. و گذشت کردن شما (و بخشیدن تمام مهر به آنها) به پرهیزگاری نزدیکتر است. و گذشت و نیکوکاری را در میان خود فراموش نکنید، که خداوند به آنچه انجام می¬دهید بیناست.
* نکته¬ی مهم آیه¬ی ۲۳۷ سوره¬ی بقره.
ضرورت عفو و گذشت در زندگی زناشویی
مجموعه مطالب این آیه، بر دو اصل اساسی رعایت عرف و احسان در مسائل زناشویی – اعم از ازدواج و طلاق و … – تأکید می¬کند و می-گوید حتی طلاق و جدایی نباید آمیخته با نزاع و کشمکش و تحریک روح انتقام¬جویی باشد؛ بلکه باید براساس بزرگواری و احسان و عفو و گذشت باشد؛ زیرا اگر مردی و زنی نتوانند با هم زندگی کنند و به دلایلی از هم جدا شوند، دلیلی ندارد که میان آنها عداوت و دشمنی حاکم گردد.
در ذیل جمله¬ی «وَ اَن تَعفوا اَقرَبُ لِلتّقوی» از آیه گفته¬اند که این بدان جهت است که وقتی انسان از حق مشروع و حلال خود صرف نظر کند، یقیناً از هر چیزی که حق او نیست و بر او حرام است، راحت¬تر صرف نظر می¬کند و در چشم¬پوشی از آن تواناتر است. جمله-ی «وَ لا تَنسَوُا الفَضلَ بَینَکُم» نیز انسان¬ها را تشویق می¬کند که در زندگی خود، فضل و احسان و گذشت را به کار گیرند و در قلمرو و فضایل اخلاقی و انسانی زندگی کنند، افراد به آسانی از حقوق خود صرف نظر کنند، شوهر بر همسرش آسان بگیرد و همسر او نیز به شوهرش سخت¬گیری نکند.
پرسش های زمینی,پاسخ های آسمانی /لیلا محمدپور
۱- سفینۀالبحار، ج ۲، ص قر۳۲۳
۲– المیزان، ج ۲، ص.۲۵۰